Zwiększenie wielkości plonów przez zastosowanie nawożenia

W rolnictwie wielkość plonów zależy w dużej mierze od doboru odpowiednich nawozów. Jak wiadomo, nawożenie obornikiem jest już zakazane, więc trzeba wybierać substancje dostępne w sprzedaży, które są bardziej bezpieczne dla zdrowia, ale też wpływają na kondycję roślin.

Nawozy z glicyną, kwasem glutaminowym i kwasem asparaginowym dla roślin

nawozy aminokwasoweChodzi tu przede wszystkim o uprawę zbóż. W Polsce jest wielu rolników, którzy zajmują się uprawą pszenicy, żyta, pszenżyta, owsu, jęczmienia i innych. Nawożenie należy rozpocząć już na samym początku uprawy, czyli po wykiełkowaniu roślin. Na rynku dostępnych jest wiele preparatów. Są to przede wszystkim preparaty dolistne, czyli takie, które rozpyla się na polu. Rośliny pobierają związki przez liście. Rozpylanie musi być więc przeprowadzone bardzo dokładnie. Rozpyla się nawozy wtedy, kiedy rośliny są jeszcze zielone, by mogły przyjąć substancje. Nigdy nie nawozi się roślin przed zbiorem. Ostatnio bardzo popularne stały się nawozy aminokwasowe. Roślina potrzebuje różnych składników, by wytworzyć odpowiednie białka. Musi pozyskiwać je z gleby, niektóre potrafi syntetyzować sama. Wiadomo, że nie wszystkie składniki są dostępne w glebie. Dlatego nawożenie jest tak ważne dla prawidłowego wzrostu roślin. Z pewnością warto postawić na nawozy aminokwasowe podawane dolistnie, ponieważ dostarczają one roślinom wszelkich niezbędnych aminokwasów.

Aminokwasy są z kolei cząsteczkami, które tworzą białka. Dzięki aminokwasom roślina prowadzi sprawny metabolizm, rośnie szybciej, jest zdecydowanie bardziej odporna na niekorzystne czynniki – również chorobotwórcze. Poza tym aminokwasy to tak niewielkie cząsteczki, że roślina może bez problemu je wchłonąć i rozpocząć korzystanie z nich. Dla roślin szczególnie ważne są takie aminokwasy jak glicyna i kwas glutaminowy, a także kwas asparaginowy.