Zastosowanie witryny chłodniczej i ekspozycyjnej

Witryny ekspozycyjne to częsty widok sklepów z różnym asortymentem. Często takie witryny wykorzystuje się do przechowywania produktów chłodniczych. W takiej witrynie panuje niska temperatura potrzebna do prawidłowego przechowywania produktów spożywczych jak na przykład mięso. Gdzie jeszcze można wykorzystać takie witryny oraz jakie inne właściwości posiadają?

Właściwości oraz zastosowanie witryn chłodniczych

witryna chłodniczaWitryna ekspozycyjna przeznaczona do chłodzenia produktów może przybierać różne kształty. Czasami swoim wyglądem przypomina lodówkę, otwieraną z boku. Bardzo popularnym jej rodzajem jest przeszklona witryna chłodnicza. Jest ona często używana w sklepach mięsnych, gdzie pracownicy mogą wyłożyć towar, który jest w pełni widoczny dla klientów. Taki rodzaj chłodni jest także używany w cukierniach. Można w nich umieścić ciasta, torty oraz wszelkiego rodzaju wyroby, które pięknie prezentują się oświetlone. Witryna tego typu schładza równomiernie umieszczony w nim towar, który jest utrzymany w optymalnej temperaturze. Jest także osłonięty przed wpływem otoczenia. W witrynach chłodniczych oprócz wymienionych towarów spożywczych, umieszcza się także napoje lub piwo. W tym celu stosuje się specjalne otwierane lodówki, skąd klient może wybrać interesujący go schłodzony napój. Jest to szczególnie ważne latem, kiedy klienci szukają schłodzenia poprzez konsumpcję np. chłodnego piwa.

Witryny przeszklone posiadają także półki, które są regulowane wedle potrzeb sprzedawcy. Witryny chłodnicze mogą mieć konstrukcje umożliwiającą im poruszanie się dzięki zamontowaniu kółek. Znacznie częściej spotkamy jednak stacjonarny rodzaj witryn ekspozycyjnych. Występują one także w wielu rozmiarach, dostosowanych do powierzchni jaką dysponuje sklep.