Grile gazowe do ogródka

Wraz z nadejściem lata na polskich działkach i w ogródkach rozpoczyna się sezon na kiełbaskę z grilla. Wesoły gwar, śmiechy i żarty będzie słychać w całej okolicy. Do sezonu warto się dobrze przygotować. Zadbać o ogródek, skosić trawę, podlać rabaty kwiatowe. Trzeba tez dobrze wybrać sprzęt, który pozwoli bez większych przeszkód przygotowywać jedzenie.

Grill gazowy, czy węglowy?

duży grill gazowy weberObecnie najbardziej popularnymi grillami są grille węglowe. Rozpalenie takiego grilla wiąże się ze sporą ilością pracy. Trzeba przygotować rozpałkę, zaprószyć ogień, doprowadzić do dymienia i oczywiście dokładać węgielków przez cały czas gdy przygotowujemy mięso. Wszystkiego trzeba dopilnować, jakby to była jakaś ceremonia. Duży grill gazowy weber to czysta prostota w obsłudze. Całość odpala się za pomocą jednego pokrętła. Zajmuje to po prostu parę sekund. Regulacja temperatury podczas robienia posiłku tez jest banalnie prosta. Grill gazowy posiada system palników z płomieniem, ale dzięki swej konstrukcji mięso nie znajdzie się bezpośrednio nad ogniem. To co odróżnia taki sprzęt od tradycyjnego to również brak dymu. Podczas grillowania na węglu, czy brykiecie wydzielane są ogromne ilości dymu, który czasem przy podmuchu wiatru „uwędzi” również biesiadników. Przy grillowaniu na gazie ten problem w ogóle się nie pojawia. I co ważne, w ten sposób mamy szansę przygotować o wiele zdrowsze potrawy. Zdrowsze, ale o podobnym i pysznym smaku.

W grillu gazowym możemy przyrządzić potrawy trochę jak w piekarniku. Dzięki możliwości ustawienia stałej temperatury z łatwością upieczemy całego kurczaka lub szynkę, czy udziec. Lato to świetny moment, żeby spędzić trochę więcej czasu z rodziną. Wykorzystajmy tę porę roku i spędźmy ją na świeżym powietrzu. Bez gryzącego dymu spod rusztu z kiełbaskami.