Obsługa instalacji dozującej karmel

Nigdy nie sądziłem, że zostanę osobą odpowiedzialną za całą instalację dozującą karmel w pobliskiej fabryce batonów. Do słodyczy jakoś mnie nie ciągnie, a moja szkoła hydrauliczna – o ile związana z takowymi instalacjami – nie sugerowała objęcia stanowiska takiego sortu. Jest to dość ciekawa praca – dlatego chcę się podzielić tym, czym się zajmuję.

Odpowiedzialność za instalację dozującą

nowoczesne instalacje dozowaniaMoim głównym zadaniem w fabryce, w której pracuje jest – jak już zresztą mówiłem – dozowanie karmelu do batonów przez nas produkowanych. O ile brzmi to dość banalnie, jest to trudne i odpowiedzialne zadanie. Ode mnie zależy, by karmel miał odpowiednią temperaturę i konsystencję, gdy trafia do produktu, oraz by trafiała tam ilość nie większa, niż ta z góry ustalona. Nowoczesne instalacje dozowania na szczęście pozwalają na kontrolowanie tych procesów bez większego wysiłku. Wystarczy tylko wbić odpowiednie zmienne na panelu, a odpowiednia ilość karmelu o odpowiedniej temperaturze trafi do wnętrza batonu. Nasze rurociągi są wykonane z najlepszej stali nierdzewnej, która jest w stanie wytrzymać wysokie temperatury. Wszystkie urządzenia pneumatyczne zamontowane na całej linii podłączone są do głównego systemu – mimo to można je jednak konfigurować manualnie. O ile nasza instalacja nie dozuje zbyt dużo produktu na godzinę, to niektóre instalacje – między innymi ta odpowiedzialna za czekoladę w naszej fabryce – są w stanie dozować do ośmiu tysięcy dziewięciuset litrów produktu na godzinę!

Praca przy instalacji dozującej jest fascynująca i nigdy nie jest taka sama – a to zmieni się przepis, a to przeprowadzane są eksperymenty dotyczące składników. Każdy dzień jest inny, lecz bez wyjątku dni te są słodkie i wypełnione ciężką, lecz satysfakcjonującą pracą!