Smaczne masło z orzechów

Nie od dziś wiadomo, że orzechy są bardzo zdrowe, gdyż zawierają mnóstwo witamin, minerałów i składników odżywczych, które są nam niezbędne do codziennego funkcjonowania. Ponadto są bardzo pożywne, gdyż zawierają mnóstwo kalorii.

Jakie jest zastosowanie masła orzechowego?

najlepsze masło orzechowe z orzechów laskowychPowszechnie dostępne na rynku masła orzechowe, swój początek mają w Stanach Zjednoczonych, gdyż to tam zostały wynalezione. Amerykanie je uwielbiają, a w Polsce kochają je dzieci oraz osoby zdrowo odżywiające się. Nie trzeba chyba nikomu mówić, że popularne smarowidła do chleba, które spożywają nasze dzieci, zawierają mnóstwo cukru, tłuszczu palmowego czy też barwniki. Nie wspominając o tym, że kremach orzechowych znajduje się kilka procent orzechów. Idealną alternatywą dla nich jest najlepsze masło orzechowe z orzechów laskowych, które kupimy w sklepie spożywczym, ze zdrową żywnością lub też w internecie. Jest ono całkowicie naturalne, choć przed jego zakupem warto dokładnie sprawdzać etykiety, gdyż niektórzy producenci dodają do nich sól, cukier lub olej palmowy. Taki produkt na pewno się będzie zdrowych. Oczywiście równie dobrze można samodzielnie przygotować masło z dowolnych orzechów. Przede wszystkim najczęściej są wykorzystywane orzeszki ziemne, ale równie smaczne jest masło z orzechów nerkowca czy też laskowych. Wystarczy surowe orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku i dokładnie zmielić w blenderze. Warto też się uzbroić w cierpliwość, gdyż zanim z orzechów zrobi się płynna masa, trzeba sporo czasu poświęcić na mielenie.

Zaletą domowego masła orzechowego jest pewność co do jego składu, ale także cena, która będzie zdecydowanie niższa od kupnego produktu. Kupne masło z orzechów laskowych kosztuje około czterdzieści pięć złotych za dwustumililitrowy słoiczek.